DIMENSIONERING AV CIRKULATIONSSLEDNING FÖR VARMVATTEN

För att undvika besvärande väntetid bör längden av den ledning som förbinder varmvattenberedaren med cirkulationstappvattensystemet medge avtappning av en vattenvolym, som motsvarar denna ledningsvolym, på 10 sekunder vid normflödet för armaturen.

Kopplingsschema för cirkulationspump för tappvarmvatten


Cirkulationsledningen planeras och installeras så att vattentemperaturen inte sjunker under 50°C. Som underlag för dimensionering av cirkulationsledningen kan systemets värmeavgivning användas. Med ledning härav bestäms vattenströmmen i varje del av systemet och väljs en pump, vars karakteristiska faller möjligast brant med ökad vattenmängd. Systemet dimensioneras efter vattenhastigheten. Denna får inte överstiga 1,0 m/s i någon del aven cirkulationsledningar av koppar. Som dimensioneringshastighet tilllämpas 0,5 m/s. Varje gren av cirkulationsledningen och enskilda värmeavgivare förses med regleringsventiler. Pumpen förses med avständgings-, reglerings- och envägsventiler.


Väntetid för tappvarmvatten i kopparledning som funktion av armaturens normflöde jämte ledningens längd och dimensioner.
 
 

12/99