VATTENLEDNINGAR

 
 
Normflöde

 
 

Tappvatteninstallationer bör dimensioneras för et högsta inre vattentryck, bestående av statistik tryck på längst 1 Mpa och med hänsyn till den hållfasthetspåverkan som tryckslag kan medgöra. En vattennärmare utan ackumulering för ett enbostadhus bör ge ett flöde av lägst 0,35 l/s. En vattenvärmare med ackumulering för ett enbostadhus bör vara så dimensionerad att det kan värma kallvatten av 10’C under en tid av högst sex timmar så att två tappningar om vardera 140 l vattenav 40’C , blandat kallt- och varmvatten, kann erhållas inom en timme. Därvid bör toppflöder vara minst 0,2 l/s. Placering av vattenvärmare och ledningsdimensioneringen bör var sådan att varmvatten kan erhållasinom ca 30 sekunder vid ett flöde av 0,2 l/s.
  • Om alternativa utlopp finns hos vattenförande armatur, räknar man vid dimensioneringen endast med det utlopp som det ger största flödet. Som utlopp betraktas i detta sammanhang också ett arrangemang där vattnet från en armatur leds till en apparat, exempelvis en tvättmaskin, via en lätt löstagbar koppling.
  • Vid dimensioneringen av fördelsningsledning tillåts att man per lägenhet, enfamiljshus eller motsvarande som summa för normlflödena sätter 0,8 l/s för varm- och 0,8 l/s för kallvatten, även om summan av normflödena enlight tabell skulle bli större.
  • Den separata ledningsandelen till en bostads kök och badrum får dimensioneras utan hänsyn till normflödet för därtill ansluten tvätt- eller diskmaskin under förutsättning av att dimensioneringsflödet för ledningsandelen är större eller lika med 0,2 l/s. Vid dimensionering av gemensamma fördelningsledningar mellan lägenheter ska ifrågavarande flöden beaktas.

 
 

12/99