BERÄKNINGSMÄSSIG DIMENSIONERING

Vid beräkningsmässig dimensionering av rörsystem tas hänsyn till de tryckförluster som uppstår i varje deningsavsnitt och till de begränsningar som betingas av strömningshastigheten. Byggsbestämmelserna ger anvisningar om vilka begränjsande faktorer som bör beaktas vid dimensioneringen.


Strömningshastighet

Alltför hög strömingshastighet kan orsaka erosionskorrosion i rörsystemet. Den högsta godtagbara strömningshastigheten beror av följande omständigheter:
  • strömningens varaktighet (kontinuerlig eller intermittent)
  • vattentemperaturen
  • vattnets sammansättning (surhetsgrad, hårdhet)
  • vattnets syrehalt (värmelednings- eller tappenvattennät)
  • rörens utbytbarhet
 
 

Största tillåtna vattenhastighet i tappvattenledningar av koppar

a) Hastigheter större än 2 m/s innebär dock alltid risk för besvärande tryckslag vid smabbstängande armaturer.
 
 

I tabellen har angetts den högsta tilllåtna strömningshastigheten för tappvatten (pH 7,5.. 9.0) i kopparrör. Om vattnet är surare (pH 6,5..7,5) kan som maximivärde för hastigheten sättas 90% av de värden som ges i tabellen.
 

Dimensionseringsflöde för fördelningsledning


Trykcförlust i kopparrör, där inverkan av avlagringar beaktats.
 

Nomogrammet grundar sig på Colebrookes formel, där råheten k satts till 0,15 mm. Vattentemperaturen är 10 °C. Vid 0 °C är felet i tryckförlust max +10 % och vid 55 °C max -25 %.
 
 

 
 

Dimensionering av kopplingsledning av koppar och flödesbestämning. Längden har angetts som funktion av normflöde, av rådande tryck i fördelningsledningen vid tappningsnivån, av den mot normflödet för armaturen, svarande tryckförlusten och av rördimensionen.
 
 

12/99