Arkitektur

Hållbart och vackert

Koppar och kopparlegeringar är populära i design och arkitektur. Byggnader klädda med koppar kan man njuta av genom årtionden och århundraden.

Kopparplåt är lätt att bearbeta och foga samman, vacker att titta på och utomordentligt hållbar. Den är mycket motståndskraftig mot påverkan från luft och fukt. Kopparlegeringar, sådana som brons och mässing (koppar legerad med zink) används också inom arkitekturen. Produkterna tillverkas i en mängd olika färger med olika ytor. Det, i kombination med koppars sällsynt goda egenskaper, gör att materialet föredras av arkitekter och designers över hela världen.

Historiskt perspektiv

Koppar har använts inom arkitekturen i tusentals år. Många, mycket gamla ting vittnar om att koppars popularitet stått sig genom åren. Bronsdörrarna till katedralen i Aachen är från 800-talet. De två dörrarna till dopkapellet i katedralen i Florens slutfördes av Ghiberti 1423.

Modern arkitektur

Trots att det inte är något modernt påfund med tak- och fasadbeklädnad i koppar, upplevs i dag någon form av renässans. De unika egenskaperna gör att dagens arkitekter är intresserade av materialet, som är lätt att forma, även när det gäller komplicerade detaljer. Dessutom är livslängden lång, härdigheten mot korrosion stor och sett ur miljösynpunkt står den för hållbar utveckling, är återvinningsbar och fullföljer på det viset en sedan länge etablerad tradition.

Den patina som utvecklas visar hur en byggnad påverkas av väder och vind. Den ursprungliga kopparfärgen övergår långsamt i varma bruna toner innan den slutligen får sin karaktäristiskt gröna färg. Arkitektonisk design kan nu utföras med ett antal olika ytval, och önskad färg kan fås redan vi leverans. Koppars patina förknippas ofta med estetik och kvalitet. Några av världens främsta arkitekter använder koppar för dess kombination av suveräna tekniska och estetiska egenskaper. Science center NEMO i Amsterdam, ritat av Renzo Piano, är klätt med grönpatinerad koppar. Också Musikhuset i Helsingfors har patinerad och perforerad kopparplåt på sig, huvudarkitekter Marko Kivistö, Mikko Pulkkinen och Ola Laiho. Det kopparklädda Vasamuseet i Stockholm ritades av Marianne Dahlbäck och Göran Månsson. De vann den arkitekttävling som utlysts, i konkurrens med 384 andra personer. Bostadshuset Etaget på Kungsholmen av arkitekt Sylvia Neiglick belönades i Swedish Design Awards i 2018. Lunds tingsrätts nya byggnad certifierades i 2017 av Sweden Green Building Council med Miljöbyggnad 3.0 Guld.

Läs mer om miljöaspekter och färgändringar: Fakta om koppar/Koppar i arkitektur